medya@uobenkural.com.tr  ||  0 850 305 08 24 Hakkımızda Künye Bize Ulaşın
IMG-LOGO

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile basın toplantısı düzenledi

Güncel - 08/07/2023 75 Gösterim 0 Yorum

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

"Kıymetli heyet üyeleri, değerl basın mensupları, sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla selamlıyorum.. Sayın Zelenski'yi İstanbul’da misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Bir kez de sizlerin huzurunda kendilerine hoş geldiniz diyorum.

Kıymetli dostumda son yüz yüze görüşmemizi geçen sene Ağustos ayında Lviv'de gerçekleştirmiştik. Yaşananlara karşın Türkiye-Ukrayna dostluğu her bakımdan daha da güçlendi. 500. gününe uyanacağımız savaşta Ukrayna halkı ülkesinin toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını savunuyor. Savaşın önlenmesi için elimizden gelen çabayı sarf ettik.

2014'te Kırım'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde ilhakından bu yana Ukrayna'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına olan desteği tüm platformlarda belirttik. Ukrayna'ya olan desteğimizi somut yardımlarla da sergiledik. Savaşın uluslararası hukuk temeliyle müzakereler yoluyla sona erdiirilmesi için en yoğun çaba harcayan ülke olduk. Geçen sene Mart ayında iki ülke müzakere heyetleri arasında son derece önemli bir görüşmeye İstanbul'da ev sahipliği yaptık.

Geçen sene Temmuz ayında ise BM ile yürüttüğümüz arabulucuk neticesinde İstanbul'da atılan imzalarla Karadeniz Tahıl Girişimi'ni hayata geçirdik. 1 yılda 33 milyona yakın tahıl ihtiyaç sahiplerine ulaştıran girişimin 17 Temmuz'da dolacak süresinin yeniden uzatılmasını temenni ediyorum. Ukrayna NATO'ya üyeliği hak ediyor. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Barış arayışlarına bir an önce geri dönülmesi en samimi arzumuzdur. Ukrayna'nın yeniden ayağa kalkmasında her türlü desteği vereceğiz.

Ukrayna'nın geleceğine güvenle bakmamızın en önemli sebeplerinden biri Kırım Tatar Türklerinin canla başla mücadele etmesidir. Soydaşlarımızın haklarının garanti altına alınmasındaki ve özerklik statülerin tahkim edilmesindeki emeklerinden dolayı Zelenski'ye bir kez daha teşekkür ediyorum.

Ukrayna ile dayanışma içerisinde olurken savaşın müzakereler temelinde sona erdirilmesi için gayretlerimizi sürdüreceğiz. Görüşmelerimizin ülkemiz ve uluslararası toplum için hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle ayrıca dünkü talimalatlarımız çerçevesinde emeklilerimizin maaş geliştirmeleriyle ilgili düzenlemeleri meclisimize sunduğumuzun müjdesini paylaşmak istiyorum. Milletimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğimizi ifade ediyorum."

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

"Rusya'nın devletimize ve halkımıza karşı olan saldırganlığından kurtulmak için gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı minnettarım. Bugün her şeyden önce Türkiye'nin liderliği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katkıları sayesinde uluslararası barışı nasıl koruyacağımızın üzerinde durduk. Karadeniz bölgesindeki durumu görüştük.

Genel bir bakışımız var. Hiçkimse Karadeniz Bölgesi'nde devletimizin ve halklarımızın menfaatlerine karşı olan hiçbir şeyi zorla kabul ettiremez. Bu tarz şeyler yeniden başlayabilir. İnsanların hayatlarını ve insanları etkileyebilirler. Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne olan desteği için minnettarım. Rusya'nın kontrol ettiği ve tehdit ve risk olarak kullandığı alan olan Kırım'daki durumu görüştük.

Karadeniz Tahıl Girişimi için de insani desteğiniz için minnettarım. Rusya öyle davranıyor ki Karadeniz'de bulunan her şey ona aitmiş gibi. Halkımızın iyiliği bize bağlı. Karadeniz Bölgesi'nden bu istikrarı sağlaması lazım. Asya, Avrupa, Afrika'daki gıda güvenliği bize bağlı.

Hep birlikte dünyaya bu açlığa ve sosyal kaosa üstesinden gelmek için yardımcı olmak biz hatırlıyoruz ki ortak güvenliğimiz ekonomik büyümeye ve insanlarımızın ve işletmelerimizin iyiliğiyle de alakalı. Bugün değişik projeleri görüştük. Ukrayna ve Türkiye bu projeleri birlikte gerçekleştirebilir. İHA ve stratejik alanları da kapsıyor bu.

Bugün ilgili anlaşmayı da imzaladık. Bu planı geçen sene tanıtmıştım. Bu barış planını hayata geçirmek için çalışıyoruz. Türkiye bu barış planı kapsamında liderlik etmeye hazır. Sayın Cumhurbaşkanının Ukrayna'nın NATO üyeliğini hak ettiğini ifade etmesi beni ayrıca mutlu etti."

Sorular ve yanıtlar

Tutsak, esir konusu

Zelenski: "En son Sayın Cumhurbaşkanı ile Livi'de bir araya geldik. Bu zamanda Cumhurbaşkanı Ukrayna'ya gelerek bizi ve beni destekledi. Bugün burada Sayın Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesinden sonra buradayız. Sanırım davet üzerine gelen ilk cumhurbaşkanı benim. Burada biz çok farklı konularda görüştük. İnanın ki Erdoğan ile yaptığımız temaslar sırasında biz her zaman bu konulara önem verdik, güncel tuttuk. Esir olan Kırım Tatarlarını almak içinde yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Henüz bu konuda bir sonuç elde etmediğimiz için detay veremem Sayın Cumhurbaşkana destekelri için teşekkür ediyorum."

Erdoğan: "Sayın Başkana bende çok çok teşekkür ediyorum. Özellikle esir mübadelesi konusunda Ukrayna tarafında Sayın Başkanı dinledik. Rusya tarafıyla da görüşme halindeyiz. Onlarla da görüşüyoruz. Önümüzdeki ay Sayın Putin’nin de bir ziyareti olacak. Esir mübadelesi bu takaslar konusu bizimde gündemimizin öncelikli konularındandır. Sayın Başkanla da bu konuyu ayrıca görüştük. Takipçisiyiz."

Tahıl Koridoru ve arabuluculuk sorusu

Erdoğan: İstanbul merkezli bu Tahıl Koridoru meselesinde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Devam ettireceğiz. Temennimiz odur ki bu 2 ay da bir değil en azından 3 ayda bir olması gibi bir bekletimiz var. Süreyi de hiç olmazsa 2 yıla çıkarmak gibi bir gayretin içerisinde olacağız. Sayın Başkanlada görüştük. Sayın Putin ile de inşallah bunu gerek telefon diplomasimizde gerekse önüüzdeki ay yapacağımız yüz yüze görüşmede gündemimizdeki en önemli konulardan bir taneesi.. Zira Afrika’daki fakir ülkeler hep buraya bakıyor. Bunun beklentisi içerisinde. Bu akşam ayrıca 12 tane Ukrayna limanlarındaki gemilerin durumunu da Sayın Başkanla kıonuştuk. İnşallah bu gemilerinde serbest bırakılması noktasında gayret ededecekelrini söylediler. Bu gemilerinin de bırakılmasıyla bunlar Türk gemileri buradaki iş adamalarımız rahatlamış olacak. Ben tekrar Tahıl Koridorundaki sürecin uzatuılması için yapaağımız müşterek çalışmayla netice almayı ümit ediyorum."

Zelenski: "Tüm dünya Tahıl Koridorunun işlenmesini istiyor. Diğer kıtalardaki insanların hayatıda Rusya başkanının moduna yani hangi modla uyandığına bağlı olammalı. Bu süreç o kadar komplike. Rusya Karadeniz'i bloke ediyor. Önemli olan Rusya'nın gemilere ateş etmemesi. Gemilerin üzerindeki blokelerin kaldırılması çok önemli olacak. Biz her defasında bir araya gelerek insanların 2 ay sonra nasıl yaşanması gerekecek düşülmemeliyiz. Bu Tahıl Koridoru sadece bir devletin isteklerine bağlı olmamalı."

Hibya Haber Ajansı

Haberler

IMG
Ghebreyesus: DSÖ, Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı ile birlikte çalışıyor

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Lübnan'daki toplu kaza olayına yanıt vermek için Halk Sağlığı Bakanlığı ile birlikte çalıştığını belirterek, “Önceki aylarda, DSÖ ve ortakları, ülke hastanelerinin 3’te 2’sinden ...

- 20/09/2024
IMG
Türk: Hükümetleri gençler için dijital eğitimi teşvik etmeye çağırıyorum

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, hükümetleri gençler için dijital eğitimi teşvik etmeye ve onları çevrimiçi tehditlere karşı korumaya çağırarak, “Çözümlerin insan hakları temelinde olması ve ...

- 20/09/2024
IMG
Pavel: Kore Cumhuriyeti, ileri teknolojiler alanında öncülerden biri oldu

Çekya Devlet Başkanı Pavel, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile birlikte ülkeler arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmek için önemli bir platform olan Çek-Kore İş Forumu'nu resmen başlatma fırsatı bulduğu için mutlu ...

- 20/09/2024
IMG
Van ve Bitlis için kuvvetli yağış uyarısı

MGM’den yapılan açıklamaya göre, öğle saatlerinden sonra Van çevreleri ile Bitlis'in kuzey ve doğusunda yerel olarak kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, heyelan, ...

- 20/09/2024
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10